Kuidas alustada oma restoraniäri?

Paljud meist on unistanud oma restorani omamisest. Tutvud vaikselt püsiklientidega, loed enda toidukoha kohta arvustusi ja viid oma ettevõtet aina enam edasi tähtede poole (või siis vähemalt Michelini tärnide suunas). Ilmselt kõige raskem on teha esimese sammu, sest enne uue ettevõtte püstitamist on inimestel ikka omad hirmud ja kartused. Ebakindlused võivad olla eriti suured niivõrd konkurentsirohke ja armutu turuseisu puhul nagu on selleks restoraniäri. Niisiis vaatamegi erinevaid aspekte, mida peaks restorani rajamise puhul teadma.

Asukoht

Teema, millest ei saa kuidagi üle ega ümber: restorani asukoht võib määrata väga palju. Mõned piirkonnad lihtsalt on paremad paigad. Nendes kohtades võib liikuda rohkem inimesi või kui need pole isegi linna tuiksooned, siis nendes kantides liigub jõukamat rahvast. Kindlasti tasub mõelda ka sellele, et restorani sisekujundus ja idee võib veidi sõltuda asukohast. Jahisadamasse sobib suurepäraselt nautilise temaatikaga restoran, ent Aasia pelmeenide toidukoha suhtes võib huvi leigemaks jääda. Seepärast peabki arvestama sellega, et asukoht võib restorani edukuse suhtes olla nii positiivse kui negatiivse mõjuga.

Rahastus

Rahastusega peab tegelema koheselt, sest restorani avamiseks on võimalik küll laenu võtta, ent teatav algkapital peab kohe kindlasti endal olemas olema. Kui tegu on eriti märkimisväärse projektiga, siis võib mõelda ka investorite kaasamise peale. Kõike võimalikke kulusid kokku lüües tasub arvestada esialgsest suurema summaga. Nimelt võib alati tulla ette ootamatuid kulusid, millega ei ole võimalik alguses ette arvestada.

Hinnaklass

Külmutatud pelmeenide üles sulatamisele ja praadimisele rajatud restoraniäri on automaatselt madalama hinnaklassi ja pigem tudengitele suunatud klientuuriga ettevõtmine. Seevastu kaasates edukaid kokkasid ja suunates toidumenüü loomise alused põnevatele fusion-roogadele, võib hinnaklass tõusta märgatavalt. See tähendab samaaegselt kahte asja: kliente võib olla küll vähem, aga see-eest maksavad nad oluliselt suuremaid summasid.

Töötajad

Ilma töötajatega ei toimiks ükski restoran, nii et see on koht, mille peale tasub hoolikalt mõelda. Töötajate koolitamine on oluline samm restorani avamisel ja tööle panemisel, kuna hästi koolitatud töötajad annavad klientidele paremaid külastuskogemusi. Samuti peab arvestama töötajate värbamisel seda, et restoranisektoris võib olla üsna suureks motivaatoriks raha. Palgad peavad olema õiglased ja peegeldama töötajate reaalset panust ning kvalifikatsiooni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *