Reisides ringi, soovivad paljud inimesed kogeda kohalikku toidukultuuri, kuna see avardab arusaamu sihtkoha kultuurist. Toit on oluline osa inimeste kultuurilisest identiteedist, näiteks tuliste toitude armastajad mehhiklased on ka emotsioonide väljendamises kirglikumad. Kindlasti tasub enne restoranide külastamist välismaal mõelda mõningate aspektide peale, mis võivad koha peal toitu ja jooki nautides tähtsaks osutuda. Järgnevalt teemegi ülevaate mitmetest asjadest, mida peaks enne reisil toidukoha külastamist teadma.

Jootraha jätmise poliitika

Tegu on tõeliselt olulise teemaga, kuna tipi jätmise põhimõtted erinevad olulisel määral riigiti. Sugugi mitte kõikides maailma piirkondades pole Eestile sarnased jootraha jätmise põhimõtted. Nende põhimõtete mitte teadmine võib tekitada konflikte ja keelebarjäär võib selliseid vastuseise ainult võimendada. Kasuta otsingumootorit, et teha kindlaks oma konkreetses sihtriigis olevad reeglid ja tavad.

Tõlkes kaduma läinud toitude nimed

Alati ei pruugi olla restoranis saadaval rahvusvaheline menüü, mis on vähemalt inglise keeles, kui mitte ka saksa ja prantsuse keeles. Seepärast peaks olema alati valmis võimalikeks probleemideks toidu tellimisel. Nende vastu aitab mitu lahendust. Internetiühenduse võimaluse korral tasub nutitelefoniga internetist osida toidu nimede tõlkeid, et mõista, millega täpsemalt tegu on. Teine variant on kaasas kanda mugavat vestmikku, kust leiab enim levinud kohalike roogade nimetused ja nende tõlked.

Vürtsikas või mahe?

Paljudes lõuna pool asuvates riikides on tavaks tarbida keskmisest vürtsikamaid toite, mis panevad suu ja keele põlema kõigil mahedate toitudega harjunud inimestel. Kui Euroopas on tavaks panna menüüsse juurde tšillipipra pildike toitudele, mis võivad tekitada suus paraja tornaado, siis näiteks Bangkokis tänavatoitu ostes võib eelnevalt müüjaga mitte suheldes sattuda tõeliselt põletavalt vürtsitatud toitude otsa.

Kätega söömine pole ebaviisakas

Eurooplastena oleme harjunud tarbima toitu kahvli ja noaga, mõnikord ka lusikaga, ent maailmas leidub kultuuriruume, kus on võrdlemisi tavaline käte abil söömine. Näiteks Indias süüakse mitmetes piirkondades peamiselt käte abil, sest see on mugav ja kiire. Kui avastad end mõnest sellisest kohast, kus on tavaks kätega söömine, siis kindlasti panusta käte desinfitseerimisse. Vastasel juhul võid söömise käigus üles korjata mõne kurja bakteri, kes sisikonnas tormi teeb.